Home

Do ovulacije kod žena dođe kad se jajna stanica, koja je sazrijevala u jajnicima, odvoji i započne svoj put jajovodima u maternicu. Svaka žena uglavnom poznaje svoje tijelo i promjene kroz koje ono prolazi u tijekom ciklusa. Te promjene u tijelu žene su najbolji pokazatelji plodnih dana i samim tim najbolji način da se žena pripremi za začeće. No, s obzirom na to da ovo prepoznavanje i nije baš najlakši način kako utvrditi da li se nalazite usred plodnih dana ciklusa, često se koristi kalkulator plodnih i neplodnih dana. Ovulacija je dio ženskog mjesečnog ciklusa u kojem može doći do začeća. Do ovulacije dolazi kada se jajna stanica koja je sazrjela u jajnicima tijekom ciklusa odvoji i započne svoj put jajovodima u matericu. To je vrijeme kada je žena plodna i kada nezaštićeni spolni odnosi 4 do 5 dana prije i 24 sata poslije mogu dovesti do začeća. Poznato je kako spermatozoidi žive 4-5 dana, a jajna stanica tek 12 do 24 sata posle izlaska iz jajnika. U tom vremenu moguća je oplodnja, a ukoliko do nje ne dođe odumrla jajna stanica se zajedno sa materičnom sluzokožom izluči što zovemo menstruacijom, do koje najčešće dolazi 14 dana posle ovulacije.

Plodni i neplodni dani-računanje:

Molimo odaberite datum zadnje menstruacije:

/ /

Trajanje ciklusa:

Ukoliko imate redovne cikluse, računanje plodnih dana je veoma jednostavno. Prvo što trebate znati je koliko je dug vaš ciklus, odnosno razmak između dvije menstruacije.
Ciklus se mjeri od prvog dana nastupajuće menstruacije do prvoga dana sljedeće menstruacije. Kod većine žena ovaj ciklus traje od 27 do 30 dana i to se smatra normalnom dužinom ciklusa. Ukoliko nemate redoviti ciklus ili je on duži odnosno kraći od normalnog, i dalje ćete moći izračunati plodne dane, ali je jako bitno da uz ovu metodu koristite i metode prepoznavanja ovulacije.

Kada ste utvrdili duljinu trajanja svog ciklusa, sve što trebate uraditi je da od prvoga dana sljedeće menstruacije oduzmete 12 do 16 dana (kod 28 dnevnog ciklusa do ovulacije dođe 14 dana poslije početka menstruacije), ili jednostavno upotrebive kalendar ovulacije. Kod većine žena ovulacija se javlja između 11. i 21. dana njihovog ciklusa (računajući od prvog dana posljednje menstruacije).
U slučaju spolnih odnosa normalno plodnog para u vrijeme ovulacije imate 25 % mogućnosti da zatrudnite u svakom ciklusu, što znači da će 75-85 % žena u prvoj godini zatrudnjeti.

Najsigurnija metoda utvrđivanja ovulacije, odnosno plodnih dana je proučavanje vlastitog tijela i promjena tijekom samog ciklusa. Važno je znati da svaka od ovih metoda ponaosob nije dovoljna da se sa sigurnošću odrede plodni dani i ovulacija, ali ukoliko ih kombinirate i pažljivo pratite, svakako ćete povećati šanse za začeće.